Vochtbestrijding door middel van een waterdicht membraan

Vochtbestrijding door middel van een waterdicht membraan
Geschreven op 19 april

Vochtbestrijding kan op allerhande manieren. Het is de aard van het vochtprobleem die het soort behandeling bepaalt. Opstijgend vocht, condensatievocht en doorslaand vocht moeten op andere manieren aangepakt worden.

Bij verschillende vochtproblemen wordt een waterdicht membraan ingezet om het vocht voor eens en voor altijd uit je woning te verjagen. Bij opstijgend vocht kunnen we bijvoorbeeld DPC-folie gebruiken, bij muurzouten wordt een zoutwerend membraan ingezet.

Ook last van opstijgend vocht? →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Bestrijd vocht met DPC-folie

De DPC-folie (Damp Proof Course) is een waterdichte folie die vaak wordt gebruikt om opstijgend vocht te bestrijden. DPC-folie wordt gemaakt van het recycleerbare polyethyleen en heeft waterafstotende eigenschappen. Dat maakt het bijzonder geschikt om vochtproblemen tegen te gaan.

DPC-folie heeft een gewelfde structuur, is buigzaam en duurzaam. Het grote voordeel van dit waterdichte membraan is dat het niet aangetast wordt door de zuren in het grondwater. Daardoor gaat het bijzonder lang mee.

In welke situaties kan je met het vochtwerend membraan vocht voorkomen?

DPC-folie wordt aangebracht op het bouwmateriaal. Het wordt vooral ingezet op plaatsen die gevoelig zijn voor opstijgend vocht. Denk dan aan funderingen, spouwmuren of de aansluiting van het raam op de gevel.

DPC-folie wordt doorgaans gelijmd op de oppervlakte. Zo versterk je het waterdichte effect. Voor funderingen wordt dit waterdichte membraan tussen twee lagen mortel ingewerkt. Daarop komen dan de bakstenen. Zo creëer je een efficiënte waterkering die je woning de komende decennia tegen opstijgend vocht uit de ondergrond beschermt.

Met een zoutwerend membraan voorkom je vochtproblemen

Er is ook nog een ander vochtwerend membraan dat ingezet wordt bij vochtbestrijding: het zoutwerend membraan. Muurzout (ook wel hygroscopische zouten of salpeter genoemd) is een witte stof die op vochtige muren verschijnt. De zouten zijn afkomstig uit de ondergrond en wijzen dus op opstijgend vocht. Via het grondwater komen de zouten in de bakstenen terecht. Na verloop van tijd vormen de zouten een witte aanslag op de muren van je woning. Salpeter komt vooral voor in landbouwrijke regio’s door de meststoffen die daar gebruikt worden.

Die zouten in de muren zijn echter niet zonder gevaar. Zouten hebben als eigenschap dat ze vocht aantrekken. Daardoor versterken ze het bestaande vochtprobleem alleen maar. De muren krijgen zo nooit de kans om uit te drogen.

Een zoutwerend membraan voorkomt dat zouten zich op de muren van je woning kunnen vormen. Dergelijke zoutwerende membranen worden daarom vaak ingezet bij het bestrijden van opstijgend vocht en dus ook muurzouten.

Hoe werkt een zoutwerend membraan?

Een zoutwerend membraan is een uitstekend hulpmiddel om opstijgend vocht en muurzouten tegen te gaan. Een dergelijk zoutwerend membraan vormt een barrière tussen de zouten die het grondwater heeft meegebracht en je muren. Zo kunnen er geen witte salpeterplekken meer verschijnen in je woning (en natuurlijk wordt ook het vochtprobleem zelf aangepakt).

Het zoutwerend membraan is doorgaans niet het enige wapen dat in de strijd geworpen wordt om opstijgend vocht te bestrijden. In de praktijk wordt een dergelijk vochtwerend membraan gecombineerd met muurinjecties. De aangetaste muur wordt eerst geïnjecteerd met een vochtwerende gel die het vocht zelf tegenhoudt. Vervolgens kan een zoutwerend membraan ingezet worden om ook de muurzouten te verjagen. Het is dus een extra hulpmiddel in de strijd tegen vocht en zoutvorming.

Het voordeel van een zoutwerend membraan is dat je zo meteen terug je muur kan bepleisteren en beschilderen. Wanneer je enkel muurinjecties gebruikt, moet je eerst enkele weken tot maanden wachten (afhankelijk van de omvang van het vochtprobleem) vooraleer je aan pleisteren kan denken.

VIDEO: ontdek in 8 stappen hoe wij opstijgend vocht behandelen

Water-Dicht helpt je vocht bestrijden met een waterdicht membraan

De experts van Water-Dicht weten hoe ze vocht in huis moeten aanpakken. Wij hebben de nodige kennis en ervaring in huis om de vochtproblemen in je woning zorgvuldig en correct te verhelpen. Bij bepaalde vochtproblemen en in bepaalde situaties zetten we ook waterdichte membranen in, zoals DPC-folie of een zoutwerend membraan.

Onze professionals komen graag bij je langs om de situatie te bekijken en de nodige testen uit te voeren. Daarna bespreken we een plan van aanpak en gaan we zo snel mogelijk aan de slag. Wil je meer informatie of een afspraak? Contacteer ons vandaag nog!

→ Ook last van vocht in huis?Contacteer ons voor een definitieve oplossing